De Kerstster

Kerst en sterren, ze horen bij elkaar. Kijk maar eens om je heen, je ziet ze overal deze tijd van het jaar. Ook in de bijbel speelt de ster een belangrijke rol in het kerstverhaal. We kennen waarschijnlijk allemaal wel het verhaal over de wijze mannen uit het oosten die de ster volgden.
Deze mannen zochten een baby. Ze wisten door de komst van een ster dat er een nieuwe koning geboren was. Dus gingen ze op weg. Je begrijpt dat het niet voor niks wijze mannen werden genoemd. Ze waren niet dom. Daarom besloten ze op weg te gaan naar het paleis van de koning. Want waar anders zou een koningskind geboren worden? Toch vonden ze daar geen baby. Wat nu? Hebben ze vast gedacht. Waar moeten we heen? We weten het echt niet!
Wat zoeken wij in dit leven? Volgens mij is dat uiteindelijk voor iedereen hetzelfde. We zoeken liefde. Echte liefde. Iemand die onvoorwaardelijk van je houdt. En we gaan op zoek. We zijn niet dom. We hebben best een idee waar we liefde kunnen vinden. Maar als we aankomen blijkt het soms anders te zijn. Wat nu? Waar kan ik echte liefde vinden? Wie houdt er onvoorwaardelijk van mij zoals ik ben?
De wijze mannen keken omhoog en zagen een lucht vol sterren. Daartussen was die ene ster die opviel. Hij was anders. Ze wisten zelf de weg niet meer en besloten deze ster te volgen.
Ook wij zien vaak een lucht vol sterren. Zoveel sterren, zoveel meningen. Wie weet nu de weg? Wie spreekt de waarheid? Wie kunnen we volgen? Er is één ster die opvalt. Eén mens die anders was. Hij was de leider, maar knielde bij zijn knechten neer om hun vieze voeten te wassen. Toen er een zondige vrouw bij hem werd gebracht, stonden de mensen klaar om stenen naar haar te gooien. Maar hij zei: ik veroordeel je niet. Toen er zieken bij hem werden gebracht, had hij de kracht om ze te genezen. Toen hij gedood werd aan een kruis zei hij: Vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen. Durf jij deze ster te volgen? Durf je te luisteren naar wat hij zegt?
De wijze mannen volgden de ster tot hij stilstond. Ze gingen naar binnen. Daar zagen ze Jozef, Maria en een klein jongetje. Ze hadden de nieuwe koning gevonden! En dat allemaal doordat die ster was verschenen. Die ster die hun bekend had gemaakt dat er een nieuwe koning geboren was.
Kerst: Jezus is gekomen. Hij kwam om iets bekend te maken: God houdt van mensen. God houdt van jou, zonder voorwaarden, zoals je bent.