december

De feestelijke maand december is gestart met de logeerpartij van Sinterklaas. Samen met zijn pieten is hij een nachtje komen slapen op school. Zo stil mogelijk (en dat was niet lastig, want we waren behoorlijk onder de indruk) hebben we een plekje gezocht op de grote trap in de hal. Daarna hebben we Sinterklaas wakker gemaakt en hem op deze speciale dag toegezongen. Tot slot hebben we er een feestje van gemaakt en Sint getrakteerd op de pepernotensamba. Woensdag keken we met elkaar naar een filmpje waarop Sint weer vertrok met de stoomboot naar Spanje. Het laatste inpakpapier werd opgemaakt, de tabberd, de pofbroeken en baretten werden gewassen en zo kwamen we zoetjesaan in de kerstsfeer.

We luisterden naar het verhaal over de geboorte van Jezus en hebben een kerststalletje op papier gemaakt.  We werden allen getrakteerd op een witte wereld; voor ouderen soms lastig vanwege reizen van en naar het werk, maar voor de kinderen is het vooral één groot buitenfeest. Velen hebben samen met ouders sneeuwpoppen gebouwd en sleetje gereden. We hebben ook een engeltje uitgeprikt en versierd met glitter en veertjes. We glommen van trots, maar ook letterlijk voor alle glitter die bleef hangen op onze toet! Op de gang was er een kaarsenwinkel. Hier konden we diverse kaarsen kopen (met speelgoedgeld), als we in de huishoek speelden. Op het bord hebben we gekeken naar schooltelevisie ‘huisje, boompje, beestje’ over kaarsen. Dit was best spannend, want raaf had de kaarsen niet goed weggezet. Ook hebben we gekeken hoe de postbode de kaarten en brieven  ordelijk(!) sorteert en zo de post goed kan bezorgen. In de kring hebben we toen onze huisjes gebruikt met huisnummers erop, om te kijken hoe die nu precies in de straat staan: 1, 3, 5, enz. aan de ene kant en 2, 4, 6, enz. aan de andere kant. Zo leerden we spelenderwijs over even en oneven nummers. In de schrijfhoek konden we zelf een kaartje schrijven en met de playmobil speelden we het kerstverhaal uit.

De laatste schoolweek van 2017 brak aan…. en wat voor een. Met elkaar hebben we een prachtig kerstfeest gevierd. De wijk gonsde van activiteiten. Ouderraadsleden liepen af en aan met boodschappen en kerstbomen, in school werden de kerstliederen allemaal nog een keer gezongen en met elkaar maakten de leerkrachten tableau vivants, waar groot en klein tijdens de avondwandeling op woensdag van kon genieten. Na afloop was het gezellig napraten onder het genot van warme chocomelk en een broodje worst of kop erwtensoep. Vrijdag 22 december hebben we afscheid genomen van de kinderen van groep 2, maar niet voordat we met elkaar boven zijn geweest om te kijken naar het lokaal waar zij in gaan spelen en werken. Het wordt in de vakantie verbouwd, maar over twee weken zullen hun stoelen daar in de kring staan. De juffen hebben alle kerstspulletjes opgeruimd en ze zullen in de vakantie de lijmpotten vullen, de potloden slijpen, het nieuwe thema en werkjes verder uitwerken. Nu eerst genieten van twee weken vakantie met fijne kerstdagen en een gezellig oud en nieuw.