Geen plaats

Nog even en het is weer Kerst. De kerstboom staat al mooi opgetuigd in de kamer, plannen voor de kerstdagen zijn gemaakt en kerstliedjes klinken vrolijk door ons huis. Soms uit de speakers, maar vooral uit de mond van mijn dochter. Ze zingt de liedjes van het kerstfeest op school. Vooral één liedje is favoriet, want dat moet solo gezongen worden:

 
Nee, nee, we hebben geen plaats
Je kunt er niet meer bij, dat zegt de baas
Nee, nee, we hebben geen plaats
Helaas, helaas, helaas

 
In de kerstmusical speelt ze de vrouw van de herbergier. Als Jozef en Maria aankloppen, wordt dit lied gezongen. Daarna gaat de deur dicht. Geen plaats. Zo begon het leven van Jezus. Sinds Zijn geboorte wordt al eeuwen het kerstfeest gevierd. De vraag is of er nu wel plaats is voor Hem. Tussen de kaarsen en het lekkere eten. Tussen de cadeautjes en de kerstfilms. Zitten we vol of is er nog plaats? Ineens denk ik aan een ander kinderlied:
 
Zet de deur van je hart maar open
Laat je ogen open gaan
Laat het licht maar binnen komen
Laat de koning binnen gaan

 
Je hart, dat ben jij. Het is de plek waar je diepste gedachten, gevoelens en wensen zijn. En daar laat je niet zomaar iemand binnen. De meeste mensen doen dat alleen bij iemand die ze goed kennen. Iemand die te vertrouwen is. En iemand die om hen geeft.
Door kerst wil God laten zien dat Hij van je houdt. Hij vindt je zo waardevol dat Hij de hemel verliet om mens te worden. Hij kwam op de aarde wonen, zodat we Hem kunnen leren kennen. Doordat Hij mens werd, kan Hij met ons meevoelen. God hoopt dat je de deur van je hart voor Hem open wil zetten. Je mag je angst, je gedachten, je boosheid, je blijdschap, je geheimen en je zorgen aan Hem vertellen. Hij wil Zijn licht, liefde, vergeving en vrede aan je geven.
Hartelijke groeten,
De identiteitscommissie

Wil je meer lezen: www.waaromkerst.nl