maart

Het voorjaar hangt in de lucht; we genieten van het zonnetje, horen de vogels fluiten en hebben de boom binnen voorzien van gezellige lenteslingers. Direct na de voorjaarsvakantie hebben de juffen de tussenruimte veranderd.

De zandtafel is geleegd, het constructiemateriaal heeft tijdelijk een andere plek gekregen, want…. er is nu een dokterspost, apotheek én operatiekamer! We zijn klaar voor het nieuwe thema: Gezondheid.

Naast kleding voor de apotheker, verplegend-  en operatiepersoneel liggen er allerlei materialen om ons spel zo goed mogelijk te kunnen spelen. Menigeen wordt vakkundig onderzocht en verbonden. Een diagnose is niet altijd nodig, sommige patiënten melden direct al dat er iets gebroken is….

Doosjes, spuiten, mondkapjes, pleisters en zoveel verband, dat we elkaar van top tot teen kunnen verbinden. Ja, hier kunnen we de komende weken ons ei (!) wel kwijt.

Bij Huisje Boompje Beestje hebben we gekeken naar een uitzending over “Lekker schoon”. Je moet niet alleen jezelf, maar ook je omgeving schoon houden, anders kun je ziek worden. Het nieuwe deugdenkaartje hebben we ook besproken: reinheid. Niet alleen aan de buitenkant moet je goed voor jezelf zorgen. Het is ook belangrijk gezond te eten en als je een boos, verdrietig of bang gevoel hebt, kun je het vertellen aan papa, mama of God. Dat geeft je een opgeruimd en zuiver gevoel.

We hebben de woordjes kruk, pillen, zuster en verband gestempeld, net als 112 op onze zelf geplakte ambulance.

Op een donderdag hebben we gezellig in de klas onze lunch gegeten, omdat er die dag continurooster was.

Voor deze gelegenheid had de juf samen met een paar kinderen tomaatjes, aardbeien, banaan, komkommer, worteltjes en paprika klaar gezet. Hier hebben we, naast de lekkere boterhammen van thuis, met z’n allen van zitten smullen. In groente en fruit zitten namelijk heel veel vitamientjes en daar wordt je groot en sterk van. Bovendien is het super gezond, want het vergroot je weerstand tegen ziektes! In de gymzaal sporten we graag, vooral de “familieschommel” en het slingeren over de kast heen op de grote mat is favoriet. Hier krijg je sterke spieren van, dat kun je wel zien aan onze spierballen!

De verbanddoos hebben we nagekeken en vonden daar enkele onbekende dingen in, zoals een spalk en een isolatiedeken. Dit is hele dunne, glimmende folie die ervoor zorgt dat iemand, die gewond is, snel toegedekt kan worden en niet afkoelt.

Van houten blokjes hebben we ziekenhuizen gebouwd en met wasco een tekening gemaakt. We kregen daarbij de opdracht onszelf te tekenen als we ziek zijn. Best lastig, want meestal tekenen we een mensfiguur staande en nu moest het in een bedje zijn. In de kring hebben we gesproken over gezond en ongezond gedrag. Ook is daar een teloefening aan gekoppeld; wat doe je het liefst? Computeren, sporten, luieren (chillen) op de bank of lekker dansen op muziek? Het kiezen op zich was al een opgave, want soms doe je het een en soms het ander. Uiteindelijk hebben we met streepjes zetten (turven) goed kunnen vergelijken waar de meeste kinderen voor kozen. Sommigen kunnen op deze manier al wat sneller tellen, want een ‘hekje’ (vier rechte streepjes en één er dwars doorheen) dat zijn er altijd 5 en dan kun je gelijk verder tellen…5, 6, 7

Nadat we ’s morgens een hand én een sticker met cijfer van de juf kregen, moesten we met elkaar een goede rij maken van 1 t/m 19. Dat was niet alleen grappig, maar vooral een behoorlijke klus! Fijn dat er kinderen in de groep zijn die de leiding nemen en zo hebben we deze puzzel ook weer opgelost. Ook hebben we bezoek gehad van de moeder van Fayenna. Zij kwam vertellen over goede mondverzorging en -hygiëne.

De laatste twee weken van de maand luisterden we iedere dag naar een verhaal uit de bijbel over de laatste dagen van de Here Jezus op aarde. Eind van deze maand mogen we vieren dat Jezus zijn leven voor ons heeft gegeven en dat Hij uit de dood is opgestaan. Met elkaar gaan we de tafel feestelijk dekken en alles klaar zetten voor de paaslunch. We gaan zelf onze broodjes smeren en snijden, want dat kunnen we best. Via deze weg wensen we iedereen Gezegend Pasen.

goed onderzoek
juiste diagnose stellen