Wind

Heb jij ook zo’n zin in de vakantie? Lekker naar het strand of wandelen in de bergen. De ene gaat voor een actieve vakantie, de andere voor heerlijk lui. Maar waarschijnlijk hopen we allemaal op mooi zomerweer! Over het weer wil ik het graag even hebben. En dan in het bijzonder over de wind. De wind kan zo verschillend zijn. Een beetje wind is handig bij het vliegeren. Een stevige tegenwind zorgt voor een zware fietstocht. Een echte stormwind kan er zelfs voor zorgen dat de tent de lucht in vliegt. En op een warme stranddag kan een verkoelende wind zeer welkom zijn.
Met Pinksteren hebben de kinderen een klein cadeautje gekregen namens de identiteits commissie. De jongere kinderen een blaaspijpje. De oudere kinderen een vergrootglas. Hierbij hebben ze in de klas een lied geleerd van Herman Boon. Een gedeelte van het lied gaat als volgt:

 

Hoe kun je nou geloven in een God,
die je helemaal niet zien kan
En als je denkt dat ‘ie bestaat,
vertel me waar is ‘ie dan
Nou, je ziet ‘m niet, maar Hij is er wel
Het is net als de wind
Die zie je niet, maar die is er wel
En wie zoekt die vindt

 
Tja, nu hebben we het net over de wind gehad, hoe verschillend die kan zijn. Aan welke wind moeten we denken als we aan God denken? Sommige mensen denken aan een hevig onweer met donder en bliksem. God zit op een wolk en kijkt naar wat je fout doet. En als Hij dat ziet, wordt hij erg boos. In de bijbel staat een stukje geschreven over Elia. God roept hem om naar buiten te komen, omdat Hij Elia iets wil zeggen. Eerst kwam er een grote, krachtige windvlaag, die bergen spleet. God bevond zich niet in de windvlaag. Toen kwam er een aardbeving. God bevond zich daar niet in. Daarna kwam er vuur, maar ook in het vuur was God niet. Tot slot klonk er gefluister van een zachte bries. Daar was God en begon tot Elia te spreken.
Wat een verschil: de wind die verwoest en kapot maakt of de wind die zorgt voor verkoeling en rust. In de bijbel staat ook een tekst over het doel waarom Jezus naar de aarde kwam. Het staat in Johannes 3:17: God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door Hem te redden. En waarom God dat deed, dat staat er ook: omdat Hij de wereld, omdat hij jou, zo lief heeft. De wind, je ziet hem niet. Je ziet wel wat de wind doet. Je kunt merken dat het waait. God, je ziet Hem niet. Je kunt wel zien wat Hij heeft gemaakt. Je kunt merken dat Hij er is. Hij veroordeelt je niet. Anderen doen dat wel. Misschien veroordeel je jezelf maar al te vaak. God niet. Hij zegt: Je bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol en ik houd zoveel van je. (Jesaja 42:4)
We wensen je een zonnige vakantie met een beetje wind!

Vriendelijke groet van de identiteitscommissie